Rum
Historie rumu
Když se řekne rum, každého napadne grog nebo vůně vánočního cukroví. Jak je to ale s historií rumového moku, který je oblíbeným nápojem po celém světě?
Příběh s rumovým nádechem
Již starověká Indie a Čína zřejmě věděla co je dobré, když si připravovali nápoj z cukrové třtiny. Je ale pravdou, že zavítáme do modernější doby a zastavíme se cestou v 17. století a to přímo v Karibiku. Traduje se, že první rum měl být destilovaný na Barbadosu, nicméně je možné že to mohlo být klidně v Brazílii. V té době jako první ho začali vyrábět otroci pro své potěšení a díky tomu se asi dnes těžko dopátráme přesných informací. Jediné, co snad rumu zůstalo přiděleno, že to byl nápoj otroků, pirátů a samozřejmě nechyběl ani na plavbách v zásobách námořníků. Ti ho dokonce dostávali na příděl. Nicméně i námořníci si uměli rum vylepšit. Přidávali do něj tajné přísady nebo koření a tím zase dostal rum jinou podobu. A dokonce dodnes se setkáváme, u některých druhů rumů, že byly použity námořnické recepty.
Jakou zásluhu mají piráti?
Pirát a rum, to je zkrátka taková dvojka, která k sobě patří. Jenomže on rum se dříve dokonce používal jako platidlo a nemluvě o tom, že někde jste si mohli za láhev kvalitního rumu koupit ledacos. A tak ti spíše jen loupili, pili a obchodovali. Možná právě tak se benátský kupec a cestovatel Marco Polo dostal k podivnému nápoji, který se vyráběl z cukru, kdo ví.
Karibský rum, lahodná pochoutka
Asi základním kamenem pro existenci rumu byla druhá plavba Kryštofa Kolumba do Ameriky v roce 1493, kdy přivezl do Karibiku semínka cukrové třtiny. A když se přeneseme do 19. století, tak první velkou společností na výrobu rumu se stala společnost Bacardi a během chvíle se začala neskutečně rychle šířit výroba z Ameriky do ostatních míst. Dalším mezníkem byla prohibice ve Spojených státech během 20. let 20. století. Prodej rumu se totiž ještě více rozšířil a byl i dostupnějším alkoholem, než například whisky.
Kvalitní rum lze vyrobit jen z nejlepší třtiny. Je to složitý proces a také každá značka má svoji recepturu, kterou si střeží. Některé lihovary používají melasu a některé zase šťávu. Do této výchozí tekutiny se přidává voda s kvasnicemi a fermentuje se. Proces kvašení trvá i několik dnů. Pak teprve přijde na řadu destilace a zrání. Ve finále se vše přefiltruje a ještě projde dalším složitým procesem, než se začne stáčet do láhví.